Your cart

Your cart

Ons verhaal

Volksuniversiteit Amsterdam van 1913 tot nu

Verleden
Volksuniversiteit Amsterdam is de oudste volksuniversiteit in Nederland. De oprichting was in 1913. De oprichters hadden een idealistisch doel voor ogen: de maatschappelijke achterstand van de arbeidersklasse ten opzichte van de elite verkleinen. In de begintijd gingen veel cursussen over hygiëne, opvoeding, armoede en alcoholisme, vanuit de gedachte dat kennis het gedrag zou veranderen. In de jaren 60 boden volksuniversiteiten cursussen aan die inspeelden op de werkende klasse met meer geld en meer vrije tijd. Naast talenpractica kwamen er cursussen op het gebied van creativiteit. Het verheffingsideaal uit de begintijd verdween voorgoed naar de achtergrond.

Heden
Vanaf de jaren 90 sluiten de cursussen aan bij het dagelijks leven en de behoeften van de cursist. Wil je een taal leren om tijdens je vakantie de ober te woord te staan? Ben je benieuwd naar de achtergrond van een tentoonstelling? Of wil je kennismaken met nieuwe technische mogelijkheden, zoals 3D-printen? Het aanbod is divers en speelt in op de behoefte aan kennis die direct in de praktijk toepasbaar is. In 2016 is Volksuniversiteit Amsterdam een intensieve samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aangegaan, met als resultaat dat er cursussen van de Volksuniversiteit in verschillende OBA vestigingen worden gegeven. Je vindt ons bijvoorbeeld in de Centrale OBA op de Oosterdokskade en in de OBA’s op het Javaplein en het Roelof Hartplein. Daarnaast geven wij cursussen op onze eigen locatie op Bos en Lommerplein 176 en in de avonduren in het Metis Montessori Lyceum op de Mauritskade.
Het secretariaat is gehuisvest in de OBA op het Javaplein.

Toekomst
De ambitie van Volksuniversiteit Amsterdam is om op korte termijn de samenwerking met de OBA te verstevigen en gezamenlijk een nieuw en eigentijds aanbod te creëren voor alle volwassenen in Amsterdam. Daarbij willen zowel OBA als Volksuniversiteit Amsterdam een laagdrempelige en inspirerende ontmoetingsplek zijn voor alle Amsterdammers.