Bestellijst

Bestellijst

Online cursus Algemene Ontwikkelingsproblematiek

Cursuscode: 1259

*Nu met maar liefst 20% korting

Ontwikkelingslanden, bestaan die nog? 
9 lessen op woensdagochtend van 10.00-12.00 uur

De Coronacrisis heeft het weer aangetoond: de gehele wereld wordt geraakt, maar in sommige landen wordt pijnlijk duidelijk dat de overheid er niet mee om kan gaan en de voorzieningen tekort schieten, en dat zijn vooral de armere landen.

De laatste jaren horen we niet zoveel meer over de ontwikkelingslanden. Zijn de problemen van die landen inmiddels verminderd, zou je denken? Hieruit blijkt dat niet het geval te zijn. Naast wat nu duidelijk wordt in de gezondheidszorg zijn met name ook de migratiebewegingen daar een bewijs van. Miljoenen mensen leven in de wereld nog steeds ver onder de armoedegrens! En dat ondanks de jarenlange ontwikkelingssamenwerking met de rijke landen. Hoe komt dat nou toch?

In deze cursus willen we aandacht schenken aan de ingewikkelde kluwen van aspecten van onderontwikkeling: de historische achtergronden zoals kolonisatie en slavernij;  de sociale aspecten zoals bevolkingsgroei, etnische tegenstellingen; politieke aspecten zoals dictatuur, wanbestuur, instabiliteit en corruptie; economische aspecten zoals verborgen werkloosheid, agrarische en industriële onmogelijkheden; en de fysische factoren zoals klimaat en bodem. 

Maar ook denken we na over mogelijke oplossingen, zowel de taken voor de ontwikkelingslanden zelf als de taken voor de rijke landen. En uiteraard ook aan de visies op ontwikkelingshulp en de politieke rol van de Nederlandse overheid in de laatste 70 jaar. En bovenal ook: welke rol spelen wij zélf hierin in de keuzes die we maken in ons dagelijks leven… 

Veel discussie dus.  Praat je mee?

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in
Woensdag 7 oktober 2020
9 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 215,00
Dhr. C. (Kees) Boerhout

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb  je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

10:00 - 12:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
C. (Kees) Boerhout
Ik heb Sociale Geografie gestudeerd aan de VU en ben daarna jarenlang docent Aardrijkskunde geweest aan Damstede, een middelbare school voor HAVO / VWO in Amsterdam Noord. Met veel plezier heb ik les gegeven over een variatie aan geografische onderwerpen op aarde, zowel dichtbij als veraf, van landschappen in ons land en onze eigen woonomgeving als ook de problemen van de ontwikkelingslanden ver weg. Inmiddels met pensioen heb ik in de afgelopen jaren de mogelijkheid gekregen om tijdens cursussen op de Volksuniversiteit veel van deze kennis met cursisten te delen, zoals over ‘Het Nederlandse Landschap’, de ‘Delfstoffenwinning; Geld of Veiligheid’ , ‘Klimatologie en Klimaatverandering’ en ‘Leven op een Bewegende Aardkorst; over Vulkanisme’. De cursus Algemene Ontwikkelingsproblematiek confronteert ons met rijk en arm in de wereld en onze rol daarin. Ik hoop mijn enthousiasme voor dit onderwerp met velen te kunnen delen. Discussieert u mee?